KSC Jadro

ПРОГРАМСКИ СОВЕТ


Искра Гешоска е основач и претседател на Контрапункт. Од 1994 година е активна во градењето на независниот културен сектор и современите, самоорганизирани формати на дејствување во социо-културниот простор. Нејзиниот клучен фокус е развојот на критичко размислување и критичките теории, како и врската на културните и уметничките практики и политичките. Таа е активно вклучена во процесот на локално и национално ниво на застапување за политичката релевантност на независниот културен сектор, како и во процесот на овозможување на регионална соработка. Во периодот 1998 – 2008 година била уредничка во издавачката куќа Темплум и магазинот Маргина. Од 2003 до 2005 година била советник во Министерството за култура на Република Македонија. Од 2002 до 2010 година е ко-основач и директор на независниот културен центар „Точка“ (Скопје). Од 2012 година е претседател на ЈАДРО – здружение на независна културна сцена, национална платформа за застапување во Македонија. Покрај тоа, таа е член на парламентот на Хелсиншкиот комитет за човекови права и има втор мандат како член на Советодавниот одбор на регионалната платформа на Независниот културен сектор КООПЕРАТИВА. Покрај нејзините теоретски и социо-културни практики, таа има богат и интензивен активистички ангажман и учествува во скоро сите активистички процеси кои придонесуваат за развој и демократизација на општеството. До денес има објавено над 100 есеи и истражувачки трудови од областа на критичката теорија, изведувачките уметности, визуелните уметности и културната политика. Сака да готви.

 

Јане Чаловски  е уметник, истражувач, издавач и културен активист. Преку конвергенција на поимите за архивирање, а истовремено зголемување на методот сличен на непосредноста на цртежот, неговото истражување е фокусирано на дизајнирање дискурзивни рамки за улогата на постмедиум-уметност во поширок културен контекст. Изложувал во Музејот на современа уметност во Загреб, Музејот на уметноста Гуангдонг(Guangdong), Малме Констмузеум(Konstmuseum), Бункиер Штуки(Bunkier Sztuki), Баухаус Фондација Десау (Bauhaus Dessau Foundation), Кунстхале Баден-Баден (Kunsthalle Baden-Baden), Кунстхале Брегенц(Kunsthalle Bregenz), Салцбургер Кунстверајн (Salzburger Kunstverein), Тејт Британија (Tate Britain), European Kunsthalle, Балтичкиот ликовен центар, Центар за современи уметности Вилнус, The Drawing Center и други места. Во соработка со Христина Иваноска го основал Проектниот простор „Прес ту Егзит“ (2004) и ја претставувал Македонија на  56-тото Венециско биенале (2015). Негови дела се вклучени во Хелсиншкото биенале за фотографија (2014), D-0 ARK Underground (2012), Manifesta 7 и Manifesta 3. Чаловски е добитник на стипендијата ORTung (2012), стипендијата Allianz Kulturstiftung (2004) и Pew стипендијата за уметност (2001). Дипломирал на Академијата за ликовни уметности во Пенсилванија и колеџот Бенингтон; тој има завршено постдипломски програми за истражување на CCA Kitakyushu, Академија Jan van Eyck и Универзитетот Linkoping. Еден е од основачите на „Јадро“– Асоцијација на независната културна сцена и нејзин претседател (2017-2019).

 

Артан Садику е истражувач, теоретичар и активист и има докторат во областа на филозофијата. Студирал и истражувал на универзитетите во Амстердам, Осло, Минхен и Балтимор. Неговите примарни теоретски интереси се теории на субјектот, феминизмот и радикалните практики во политиката и уметноста. Работел како истражувач во Скопје на Институтот за општествени и хуманитарни науки, каде што ја водел Школата за политика и критика.Исто така, тој е еден од основачите на Синдикатот „Клуб за култура“ и активистичкото движење „Солидарност“. Беше истакнат член во протестни движења како Аман!, #protestiram и Академски пленум, а во моментов е член на организацискиот одбор на фестивалот КРИК за критичка култура. Тој е редовен соработник во регионални и меѓународни списанија како што се Le Monde Diplomatique, Journal Identities и Bilten. Неговите последни записи се занимаваат со прашањето за просторот на уметноста во општеството и естетската форма на работниците.

X