Skip to main content
работилница

Работилница за звучење Sounding „Архетипите на љубовта и војната”

By December 7, 2023No Comments

Работилница за звучење Sounding „Архетипите на љубовта и војната” со Лучила Трапацо

КСП Центар-ЈАДРО | од 05.12 до 15.12.2023 |

Седум дневната работилница „Архетипите на љубовта и војната” е наменета за актери и други изведувачки уметници, креативни терапевти, психо-социјални работници, педагози и сите оние кои се заинтересирани за личниот развој и театарската игра, под водство на швајцарско-италијанска поетеса, преведувачка, актерка, уметница и перформерка Лучила Трапацо.

** Звучење (Soundings) е наутички термин кој се користи да се истражуваат длабочините на сликите во јазикот и во човечкото тело во акција и мирување; особено, да се озвучат длабочините на сликите во енергетските центри на човечкото тело и да се истражуваат архетипските длабочини на мистериозното несвесно кое Џејмс Хилман го нарекува Подземниот свет. Работилницата се фокусира на следниве прашања: кои се архетипите на војната? што е архетип? зошто војната е неопходност за повеќето култури во светот? Во делата на Џејмс Хилман (и други автори) пишува дека културите мора конечно да сфатат дека ние треба да ги прифатиме и да ги интегрираме барањата на архетипскиот бог на војната Арес / Марс; не можеме повеќе да негираме дека богот на војната како архетип не е составен дел и неопходност на нашите култури; да се истражи концептот и улогата на
„воинот“ и „херојот“, од античките времиња до модерните култури; да го истражи концептот на „Големиот човек“, Лидерот (каков што е на пр. Ахил, Наполеон, Хитлер, Сталин итн.) кои му нудат на општество визија за просперитет, богатство, политичка и верска стабилност и а подобар живот од порано, но секогаш овие визии се покажуваат како илузорни и завршуваат трагично со неисполнетост на повеќето ветувања, скратени слободи, носејќи само повеќе смрт и уништување; да истражат некои европски митологии како келтската, балканската, германските, словенските култури и како тие ги откриваат нивните перцепции за концептот на „Големиот човек“, Водачот, Таткото на нацијата, „Големиот херој“. Истражувањето, кое се базира на работа во ансамбл, ќе вклучи процес на обука за учесниците во телесни ритми, песни, текстови, танц и раскажување приказни; учесниците не мора да бидат професионални актери или танчери и ќе бидат избрани со процес на аудиција врз основа на талент и посветеност на проектот.

Лучила Трапацо е швајцарско-италијанска поетеса, преведувачка, актерка, уметница и перформерка. Живеела и творела во многу светски културни центри, меѓу кои и Брисел, Вашингтон и Њујорк, но денес живее во Цирих, Швајцарија. Ги поддржува човековите права и се залага за зачувување на планетата Земја, а нејзината социјална и феминистичка и т.н. женска гледна точка се рефлектира во многу нејзини дела. Учествувала на многу меѓународни фестивали (меѓу кои и Струшките вечери на поезијата во Македонија), а нејзините песни се преведени на 18 јазици и објавени во меѓународни антологии и литературни списанија, како и наградени со бројни награди.

Leave a Reply