Skip to main content
All Posts By

admin

„Културното дејствување на Град Скопје и Општина Центар“ во авторство на новинарот и уредник Ѕвездан Георгиевски.

By Асоцијација Јадро, култура No Comments

Јадро – Асоцијација на независна културна сцена ја издаде публикацијата „Културното дејствување на Град Скопје и Општина Центар“ во авторство на новинарот и уредник Ѕвездан…

Read More

„Националните финансиски политики во културата “ во авторство на еконмскиот истражувач Бранимир Јовановиќ

By Асоцијација Јадро, култура No Comments

Јадро – Асоцијација на независна културна сцена издаде документот за јавни политики „Националните финансиски политики во културата “ во авторство на еконмскиот истражувач Бранимир Јовановиќ….

Read More

Недисциплинирано (само)образование: Белешка кон книгата Отшколувано општество на Иван Илиќ

By култура No Comments

Пишува: Мања Величковска, магистер на Институтот за филозофија при УКИМ во областа естетика Апстракт Текстот Недисциплинирано образование: Белешка кон текстот Отшколување на општеството од Иван…

Read More

Конфликтот помеѓу различните идентитетски рамништа на субјектот во критичката педагогија на Пауло Фрејре и бел хукс

By култура No Comments

Пишува: Кристијан Стефановски, магистрант на општа и компаративна книжевност при Филолошкиот факултет „Блаже Конески“   Апстракт: Предмет на истражување на овој есеј ќе биде откривање…

Read More

Пауло Фрејре: Педагогија на угнетените, образование за ослободување

By култура No Comments

Пишува: Ивана Јовановска, студентка на Катедрата за општа и компаративна книжевност Апстракт Есејот „Пауло Фрејре: Педагогија на угнетените, образование за ослободување“ се занимава со клучните…

Read More

Во просториите на КСП ЦЕНТАР – ЈАДРО средба со градоначалникот на Општина Центар

By Uncategorized No Comments

Денеска градоначалникот на Општина Центар Горан Герасимовски оствари средба со тимот и уметниците од КСП ЦЕНТАР – ЈАДРО кои се креатори на културни настани во…

Read More